Fruitbomen en boomgaarden

Fruitbomen en boomgaarden

Er bestaan tegenwoordig  vele maten en soorten van fruitbomen, helaas is  de cultuur van de verschillende variëteiten teloorgegaan en vinden we dit enkel terug bij de  hoogstammen die nog voorkomen. De conventionele teelt methode streeft naar uniformiteit en goed verkoopbare variëteiten. Hierdoor is  het aantal variëteiten dat je in de winkel vindt zeer beperkt.

Daarnaast bevatten de  hoogstamboomgaarden in Haspengouw  ook cultuurhistorische elementen die de geschiedenis  van onze fruitstreek vertellen en een esthetische waarde aan ons landschap geven.   

Het is  uit passie voor deze oude boomgaarden Tree-Hive werd opgericht om op maat van eigenaars  advies en diensten te verlenen en de cultuur in stand t e houden.


Advies/ ontwerp

Tree-hive  adviseert u graag over de mogelijkheden van uw  boomgaard/fruitbomen  zoals   variëteiten, plantplan en waar u subsidies kan krijgen. 


Aanplant

Voor de aanplant van uw fruitbomen gaat Tree-Hive op zoek naar kwalitatief  plantgoed dat met veel zorg getransporteerd, geplant en gesnoeid wordt. 


Snoei en onderhoud

Hoogstam fruitbomen kennen verschillende fases tijdens hun leven bij iedere fase wordt de focus van snoei en onderhoud anders gelegd.

Vormsnoei

Wanneer de bomen jong zijn worden ze ‘s winters gesnoeid om de gesteltakken te vormen die later de basis van je kruin vormen.

Onderhoudssnoei

Zodra de gesteltakken gevormd zijn  en de basis van de kruin er is, kan de boom vruchten beginnen dragen. Door te snoeien wordt er voor licht en lucht in de kruin gezorgd en hier en daar wat afwerking van de vorm gedaan.

Verjongingssnoei

Bij verouderde bomen is het evenwicht tussen vruchten en grog verstoort tot bijna enkel vruchten. Op dit moment zullen we de boom wat prikkelen om te verjongen.

Achterstallige snoei

Wanneer fruitbomen enkele jaren verwaarloosd zijn, is er meestal  een gebrek aan licht, lucht en structuur in de boom. Dat geeft meer kans op ziektes, lage kwaliteit vruchten en uitscheurende takken. Daarnaast zijn deze bomen ook niet eenvoudig te oogsten door de wirwar van takken.


Kappen en vernieuwen

Tree-Hive  doet ook het vellen en ontmantelen van bomen.  Voor oude boomgaarden verkiezen we een middenweg tussen natuurwaarden en instandhouding naar de wensen van de klant. Zo kunnen we bijvoorbeeld opteren om de kruin van  dode bomen weg te nemen  zodat er ruimte is voor jonge bomen maar de stam overblijft als staand dood hout voor natuurwaarden. 


Fruit

Tree-Hive werkt samen met fruitdas (fruitdas.be) een project waar hoogstamfruit opnieuw verwerkt wordt tot onvergetelijke producten zoals cider en sap. Op deze manier geven we boomgaarden meer waarden.

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x