5 jan 2022 dagopleiding

Haagvlechten

Vooraleer weides werden afgeboord met prikkeldraad of akkers werden afgeschermd, maakten landbouwers gebruik van heggen. Deze werden op allerlei manier gevlochten, gelegd, geleid, geknikt, gebogen of getuynd ten einde ze ondoordringbaar te maken voor grazers of rovers allerhande. Bovendien boden ze leefgebied aan heel wat dieren en planten, gaande van oud bosplanten tot struweelbroeders, bijzondere vlinders en wilde bijen. 

Tijdens de dagopleiding haagvlechten reiken we verschillende technieken aan om jullie toolbox te vullen. Deze toolbox kan je gebruiken om naargelang de situatie, functie van de haag en persoonlijke voorkeur en smaak zelf aan de slag te gaan en je haag ondoordringbaar te maken. Je krijgt ook de kans kennis te maken verschillende handwerktuigen waaronder zowel kapmessen, bosbijlen en zware sikkels als meer moderne handzagen en snoeischaren. Bovendien vormen traditionele technieken vaak een inspiratiebron om een heggenlandschap opnieuw in te kleden en op een andere, meer duurzame manier te beheren. Het kleinschalig bocagelandschap krijgt zo opnieuw de uitstraling die ze verdient. Verder biedt haagvlechten een prima alternatief voor de courante geschoren hagen in natuurvriendelijke tuinen of rondom erven en hoogstamboomgaarden. Zo kan je je creativiteit als tuinier of groenbeheerder volop kwijt!

Wat kan je verwachten

Theoretische achtergrond qua historiek, biodiversiteitswaarden en vlechtpraktijken.

Praktijkervaring met uiteenlopende vlechttechnieken op verschillende hagen.

Onderhoud van handgereedschap komt zijdelings aan bod.

Praktische info

Data+Locatie:


zaterdag 26 november 2022 in Tielt-Winge inschrijving via http://www.hetstenenhuis.be/

zaterdag 10 december 2022 in de Getevallei inschrijving via zeisenbijl@gmail.com

zondag 22 januari 2022. (9h – 16h). op Nieuwmolen 1, 3840 Borgloon Inschrijven of vragen via paulien@tree-hive.be. Dan ontvang je verdere info om de inschrijving compleet te maken.

Wat breng je zelf mee: picknick, zeer stevige werkhandschoenen (doornstruweel!), warme en regenbestendige kleding, veiligheidsbril, muts/ hoofddeksel en veel goesting !

Werkmateriaal wordt voorzien door de organisatie.

Kostprijs: €90 pp

Wie zijn wij?

Voor deze opleiding bundelen we de kennis en kunde van Tree-Hive met die van Zeis en Bijl.

Jeroen Rappé (Tree-Hive), heeft een passie voor cultuurhistorische landschappen met een specialiteit in hoogstamfruitbomen in Haspengouw. Sinds 2017 is hij actief bezig met landschapsbeheer en -inrichting.

Paulien Vanhauwere (Tree-Hive) geeft sinds 2019 landschapseducatie vorm en integreert elementen van typische cultuurlandschappen als speelnatuur op schoolterreinen en openbare plaatsen. 

Kevin Lambeets (Zeis en Bijl) biedt sinds 2018 opleidingen ‘op maat’ aan betreffende het gebruik en onderhoud van handgereedschap. Daarnaast legt Zeis en Bijl zich toe op educatie mbt. natuurvriendelijke tuinen en beheer in het buitengebied, telkens met een insteek qua biodiversiteit.